Læs mere om annoncen her.
Læs mere her

Aftale mellem Rusland og Ukraine får hvedeprisen til at falde

Ukraine og Rusland har forlænget aftalen om, at Ukraine kan eksportere korn via skibe i Sortehavet, bekræfter FN's generalsekretær Antonio Gurerres. Det fik straks konsekvenser for de internationale kornpriser.

Trods krigen har landmænd været i stand til at få høsten i hus mange steder i Ukraine. Billedet her stammer fra 2022-høsten af vinterhvede hos Cormall Agro Holding. Foto:: Kim Nielsen

Ukraine kan fortsætte med at eksportere korn ud af det krigshærgede land via både i Sortehavet. 

Det står klart, efter at landet torsdag morgen blev enige med Rusland i FN-saktionerede forhandlinger om at forlænge den aftale, der ellers stod til at udløbe om kort tid.

FN's generalsekretær Antonio Guterres er godt tilfreds med, at aftalen er faldet på plads.

- Jeg byder aftalen blandt alle parter om at forsætte afgrødeaftalen via Sortehavet meget velkommen, der faciliteter sikker udskiftning af korn, foderstoffer og gødning fra Ukraine, siger generalsekretæren i en udtalelse.

Som betingelse for at forlænge aftalen havde Rusland krævet en ophævelse af sanktioner for eksport af gødning og fødevarer, og Guterres siger, at FN er opsat på at få ophævet de forhindringer, som russerne oplever på den front.

Forventer prispres

Udmeldingen fik omgående konsekvenser for de globale priser. På børsen i Chicago faldt hvedepriserne med 1,6 procent på den toneangivende kontrakt, mens kornpriserne faldt med 0,7 procent. 

Aftalen indebærer også, at den russiske bank Rosselkhozbank igen bliver koblet på det internationale banksystem Swift, hvilket gør, at russerne kan betale for shipping og forsikring af sine varer. 

- Rusland har høstet 25 millioner tons mere end sidste år, men eksporten er bagud i forhold til årstiden. De russiske priser er imidlertid konkurrencedygtige, og vi må således forvente et massivt salgspres på priserne fra Rusland i de kommende måneder, inden vinteren for alvor sætter ind, skriver analytiker Palle Jakobsen, agrocom.dk.

Rusland har høstet 25 millioner tons mere end sidste år, men eksporten er bagud i forhold til årstiden. De russiske priser er imidlertid konkurrencedygtige, og vi må således forvente et massivt salgspres på priserne fra Rusland i de kommende måneder, inden vinteren for alvor sætter ind.

Palle Jakobsen, markedsanalytiker, Agrocom

Siden juli måned har Ukraine afskibet 11,1 tons landbrugsprodukter, heriblandt 4,5 millioner tons korn, og 3,2 tons hvede, skriver nyhedsbureauet Reuters. Før krigen var Ukraine verdens 3. største korneksportør.

Vil du læse mere?

Kære læser, denne artikel fra Effektivt Landbrug er låst.

Kvalitetsjournalistik kræver research, ekspertise og adgang til relevante kilder.

Men du kan prøve et digitalt abonnement i to måneder til prisen for én. Dette abonnement giver fuld adgang til indhold på www.effektivtlandbrug.dk.

Læs hele artiklen

Få straks adgang til at læse hele artiklen uden abonnement. Det koster kun 15 kr.

Få ubegrænset adgang med abonnement
Læs mere her
.
Læs mere her

Seneste nyt

Mest læste

Læs mere her
FORSIDEN LIGE NU

DOKUMENTATION

Demolinks