Læs mere om annoncen her .
Læs mere her

Kornaftalen imellem Rusland og Ukraine forlænges – men ikke til vestens fordel

Efter vanskelige forhandlinger imellem Ukraine, Rusland, FN og Tyrkiet, er det nu lykkedes at indgå en aftale om en forlængelse af den såkaldte kornaftale i yderligere fire måneder. Det må siges at være en skuffelse for Ukraine, der gik efter en forlængelse af kornaftalen på yderligere to år. Rusland virker derimod til at være vinderen – desværre.

Foto: Colourbox

Den oprindelige aftale imellem Ukraine og Rusland om at tillade eksport af ukrainske afgrøder ud fra landets havne ved Sortehavet er blevet forlænget torsdag, blot to dage før den udløb. Som læsere her af mine markedskommentarer, så kom det ikke som den store overraskelse, at aftalen blev forlænget. Men perioden kornaftalen blev forlænget med, var ikke ligefrem hvad Ukraine havde gået efter.

Således er kornaftalen kun blevet forlænget med fire måneder, imens Ukraine tidligere har udtrykt, at de ønskede en forlængelse af aftalen i to år. Vi aner ikke, hvor længe krigen i Ukraine og Rusland vil trække ud, og hvad Ruslands næste træk er, og derfor er den nye forlængelse også noget usikker.

Konsensus

Alligevel har alle parter fundet en form for konsensus og forlænget kornaftalen med FN og Tyrkiet, som forhandlingspartnere i de førnævnte fire måneder.

Ukraine havde samtidig et ønske om at få åbnet op for flere af landets udskibningshavne ved Sortehavet, ligesom de som nævnt havde en intention om en noget længere aftale, end hvad det hele endte ud i.

Uanset hvad, så er det bedre end ingenting, at aftalen nu er blevet forlænget, eftersom det vil kunne gavne positivt på den i forvejen stramme forsyningssituation af afgrøder og fødevarer, som verden står overfor, eftersom Rusland og Ukraine før den russiske invasion tilsammen stod for størstedelen af afgrødeeksporten på globalt plan.

Vil FN og vesten hjælpe Rusland?

Hagen ved aftalen har dog været, at Rusland også har stillet sine krav imod de ukrainske, hvilket formentlig er grunden til, at aftalen er blevet en mellemløsning for alle parter. Rusland kræver således, at de fra vesten, og i særdeleshed fra FN og den vestlige verden, fjerner deres blokeringer af russisk eksport af afgrøder, olie, energi og så videre. Det mener Rusland nemlig, at vesten og specielt FN ikke gjorde under den første aftale, der blev indgået tilbage i juli måned.

Jeg har aldrig været i militæret og ved derfor ikke meget om, hvordan man agerer i sådan en tragisk situation. Men jeg har en universitetsuddannelse i Strategi, Organisation og Ledelse. Samtidig er jeg også uddannet indenfor forhandlingstaktik. Og det er netop også på dette punkt, at krig bliver ført, som jeg ser det. De spiller hinanden ud imod hinanden lige nu, og FN samt Tyrkiet kan bare stå som median for at få parterne til at finde en mellemløsning. Lidt ligesom da Jimmy Carter efter sin regeringstid i USA lykkedes med at skabe en form for rimelig fred imellem Israel og Egypten.

Hvedeprisen stiger

Selvom den nye forlængelse af kornaftalen ikke giver det, som de to stridende parter, Ukraine og Rusland ultimativt ønskede hver især, så reagerer markedet for handel med hvede på den ledende europæiske afgrødebørs, Matif, med at sende hvedeprisen op.

Det mener jeg er et faretegn, eftersom aftalen dermed var mere til Ruslands fordel, end den var til ukrainsk og vestlig fordel. Markedet stoler ganske enkelt ikke på de russiske intentioner om en langsigtet kornaftale – og ikke mindst fred. De køber blot tid, før det næste træk, der er svær at gennemskue i den her tragiske og efterhånden tåbelige krig, kommer fra Putin og hans venner.

Jeg tror, som jeg skrev i en tidligere artikel, at Rusland ikke kun fører krig imod Ukraine, men også resten af verden, og at de i den forbindelse spiller på alle tangenter for at vinde. Det vil sige. det er ikke kun soldater og artilleri de sætter ind i kampen for at blive en ledende stormagt igen, men også en krig på afgrøder, olie, energi og fødevarer de har gang i.

Rusland står overfor os lige nu som en stærk modstander, og jeg tror ikke de giver op. Det bliver formentlig en langstrakt invasion af Ukraine, der vil sætte resten af i særdeleshed den vestlige verden under pres i lang tid fremover. »The war isn`t over«.

Vil du læse mere?

Kære læser, denne artikel fra Effektivt Landbrug er låst.

Kvalitetsjournalistik kræver research, ekspertise og adgang til relevante kilder.

Men du kan prøve et digitalt abonnement i to måneder til prisen for én. Dette abonnement giver fuld adgang til indhold på www.effektivtlandbrug.dk.

Læs hele artiklen

Få straks adgang til at læse hele artiklen uden abonnement. Det koster kun 15 kr.

Få ubegrænset adgang med abonnement
Læs mere her
.
Læs mere her

Seneste nyt

Mest læste

Læs mere her
FORSIDEN LIGE NU

DOKUMENTATION

Demolinks